2012. július 19., csütörtök

Egyfázisú repesztés - Muffinos fakanáltartó

A repesztések közül az első, és talán legegyszerűbb amit bemutatok, az az egyfázisú repesztés. Az egyfázisú repesztés lényege, hogy két akrilfesték réteg közé kell kenni a repesztőlakkot, ami megrepeszti a felső akrilfesték réteget. Fontos tudni, hogy az alsó akrilfesték lehet bármilyen akrilfesték (metál, fényes, matt, gyöngyház, csillámos...), de a második akrilfesték matt kell hogy legyen, mert a többi nem reped meg!
Az egyfázisú repesztőlakk használható fára, üvegre, cserépre, papírra, műanyagra, bádogra...
A fakanáltartó elkészítéséhez szükséges alapanyagok:
- Fa fakanáltartó
- Egyfázisú repesztőlakk
- Csillámos metál akrilfesték - bronz
- Matt akrilfesték - Country rózsa
- Decoupage lakk
- Chameleon effekt lakk - arany
- Muffinos szalvéta
- Ecset
 
Az első lépés, hogy a fakanáltartót fessük le csillámos metál bronz akrilfestékkel. Az akrilfesték jól fed, ezért elég egyszer! Az alsó akrilfesték réteg látszik majd a repedések között. A repesztés annál mutatósabb, minél nagyobb a kontraszt a színek között!


Az akrilfesték száradása után kenjük át a fakanáltartót egyfázisú repesztőlakkal. Fontos, hogy a repesztőlakk mindenhova kerüljön. A repesztőlakkot nem szabad vékonyan kenni, ne spóroljunk vele, mert akkor nem lesz szép a repesztés.
A repesztőlakk teljes száradása után jöhet a második réteg akrilfesték. A második akrilfesték réteg felkenésénél fontos, hogy határozottan, egy irányba kenjük a festéket, és ahova már kentünk, ne kenjünk vissza, mert szinte azonnal megreped, és ha visszafestünk, belefestünk a repedésekbe, és már nem fog újra megrepedni.
Amilyen vastagon kenjük a második akrilfesték réteget, olyan mély lesz a repedés. Megfigyelhetjük, ha vékonyabb az akrilfesték réteg, apróbbak lesznek a repedések (hajszálrepedés), ha pedig vastagabban kenjük, mélyebb, határozottabb repedések jelennek meg a felületen.
A fakanáltartó minden oldalának bekenése után hagyjuk száradni az akrilfestéket. A repedések szépen fokozatosan meg fognak jelenni.


A második akrilfesték réteg száradása után díszíthetjük a fakanáltartót szalvétával, rizspapírral. A mintát tépjük, vagy vágjuk ki a szalvétából, papírból.
 A szalvéta három rétegű! Szedjük szét a szalvétát, csak a legfelső, színes réteget használjuk.
 Helyezzük el a mintákat, nézzük meg, hol mutatnának a legjobban.
Miután megtaláltuk a minták megfelelő helyét, decoupage ragasztólakkal ragasszuk fel őket! (A decoupage ragasztólakkot a szalvéta alá, fölé is szokták tenni. Ha a minta kisebb, én alá nem szoktam kenni, csak a szalvéta tetejét szoktam átkenni. Így is felragad, és nehezebben szakad el!)
Miután mindenhova felkerült a mintha, hagyjuk megszáradni a decoupage lakkot. A lakk teljes száradása után kenjük át a fakanáltartót Chameleon effekt lakkal. Az effekt lakk megvédi a felületet a sérüléstől, vízállóvá teszi, és ad egy különleges csillogást neki.

 Várjuk meg míg megszárad az effekt lakk! A lakk száradása után készen is vagyunk! :)




  




2 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a leírást, ki fogom próbálni!:-)

    VálaszTörlés
  2. Igazán hasznos volt,itt ülök a kis művem felett és várom,hogy repedezzen már de semmi...most már tudom,keresnem kell egy MATT festéket.Köszönöm! :-)

    VálaszTörlés